Verbrand bos op Heilige Berg
Op het Griekse schiereiland Athos was eind 2012 een grote bosbrand. Alle economisch belangrijke gebieden zijn gelukkig gespaard gebleven; wijngaarden, gebouwen en productiebossen. Het vuur heeft in de wilde natuur vrij spel gehad. Laten uitrazen was het devies van de brandweer. Nu kijken we op de naakte huid van de aarde. De aarde heeft kippenvel. De landeigenaren hadden er nog enig eenmalig voordeel van. Alle - deels verbrande - bomen werden gekapt, verzameld, afgevoerd en verkocht.
Het gebied is, anders dan andere delen van Griekenland, nog geheel bebost omdat er al meer dan 1000 jaar geen veeteelt is. Er is in de Monnikenrepubliek een verbod op vrouwelijke dieren. Dus geen koeien, geiten of schapen, die het land afgrazen. In de andere delen van Griekenland, en eigenlijk overal in de wereld, zijn bossen juist kaal gekapt om vee te laten grazen.
In de jaren tachtig van de twintigste eeuw zag ik in Griekenland ook al eens de sporen van een bosbrand. De wit uitgeslagen takken contrasteren sterk met de zwart geblakerde stammetjes.